Diary December 2004
Date Highlights
1-12-04

Vandaag weer het een en ander meegemaakt. De dag begon al goed toen we s'morgens meteen van de weg werden gehaald door de politie. Onze chauffeur werd meegenomen, politie stapt in en rijdt ons verder naar kantoor. Blijkt dat het bedrijf waar onze chauffeur in dienst is geen vergunning had aangevraagd voor bedrijfsmatig gebruik van deze bus. Kan me nauwelijks voorstellen dat ze ons toevallig tegenkwamen dus de politie zal wel getipt zijn.

Daarna gestart met de training van ons nieuwe personeel.

Rond de middag kwam de container met apparatuur uit Venray aan. Die is met de nodige chinese acrobatiek geinstalleerd. Let wel hij zweeft op de onderste foto op zo'n 7 meter hoogte. Een contragewicht hadden ze even niet dus dan maar 3 chinezen er aan hangen. Ben benieuwd wat de Nederlandse arbodienst daar van zou vinden.

Jan en Henny vandaag weer terug in Suzhou na hun reisje naar Japan en dus weer tijd voor een nieuwe groepsfoto inclusief onze 3 nieuwe medewerkers.

Tenslotte nog even tulpenbollen geplant. Dat heb ik toch maar aan de specialisten overgelaten want gaten graven met chopsticks is niet zo makkelijk.

 

3-12-04

Donderdag een dagje ziek geweest. Griepje. Via Jan van der Steen probeer ik dit virus in Nederland te planten want gedeelte smart is halve smart.

Was toch weer aanleiding voor een hele leuke ervaring. Gaat s' avonds diezelfde dag om 7uur de bel en staat het hele management team met 4 man sterk voor de deur met een grote fruitmand. Suzanne wilde hun nog tegenhouden voor de deur maar ze moesten me zien dus ik maar weer uit bed. Dat is dus weer de charme van Chinezen en hun gebruiken. Ze zijn gewoon ontzettend attent.

 

8-12-04

Brano uit Slovakije is op bezoek om ons te helpen met de installatie van de apparatuur. Vandaag met een deel van de afdeling gebowld. Bowlen is niet echt een populaire bezigheid in China dus we waren de enigen op de baan. Was desondanks wel erg gezellig.

 

11-12-04

Vandaag de XPS chauffeur een dagje gereserveerd en we zijn met z'n zessen naar Wuxi gegaan. Wuxi is een stad met zo'n 4,5 miljoen inwoners op zo'n 1,5 uur rijden van Suzhou. Taihu Lake bij Wuxi, met name turtle island, is nog een van de mooiste plaatsen die we gezien hebben in China. Veel te groot om in een dag alles te zien dus we gaan zeker nog vaker terug. Op het einde van de dag nog even de big Buddha bezocht maar het was te laat om hem van dichtbij te zien. Deze Buddha is zo'n 88m hoog. Onvoorstelbaar groot dus ook van een afstand te bewonderen.

Suus, Ruud, Tao Yuan, Summer en Brano op turtle island

.

De dierenrechten worden in China nog niet gerespecteerd helaas.

Zo wordt de liefde bezegeld in China

Uitzicht vanaf turtle island.

De kleine Buddha

Confucius (geen klein beeldje)

Wuxi in de buurt van de big Buddha

15-12-04

Deze week is het een aantal keren behoorlijk mistig geweest in Suzhou. Volgens mijn verwachtingen had dus inderdaad meer dan 80% van de automobilisten het licht niet aan laat staan de mistlampen. Verder zijn de stoplichten zo geplaatst dat je pas halverwege de kruising kunt zien of het groen of rood is. Ik was dus blij dat we heelhuids op kantoor kwamen. In China sluiten ze dus bij mist alle snelwegen omdat ze blijkbaar weten dat het anders een chaos zou worden. Ze wisten niet dat dat in Europa en in de US niet gebeurd. Ze lieten me dan ook weten dat ze dat erg roekeloos vinden..........................toen ik bijgekomen was van het lachen keken ze me heel vreemd aan. Ik heb niet eens geprobeerd uit te leggen waarom ik die opmerking grappig vond. Zullen wel gedacht hebben wat een raar gevoel voor humor hebben die Nederlanders.

Deze week weer 3 nieuwe medewerkers gestart. Een persoon op onze sales afdeling en 2 operators. Inmiddels zijn we dus gegroeid tot 12 medewerkers en daar komt heel binnenkort nog een callcenter medewerkster en een secretaresse bij. Allemaal dames dus de heren zijn in de minderheid (6 mannen, 8 vrouwen). De productie gaat maandag a.s. langzaam van start.

18-12-04

Deze week weer afscheid genomen van Brano uit Slowakije. De volgende gasten uit Venray worden in Januari verwacht. In Januari komt een hele horde collega's uit Nederland op bezoek. Kerst wordt dit jaar met alle XPS Suzhou collega's in ons appartement gevierd. We passen net in de woonkamer met z'n dertienen geloof ik. Suus zorgt voor het westerse eten en de collega's zorgen voor de chinese kost. Wat we verder gaan doen weet ik niet maar het wordt in ieder geval gezellig. We komen wellicht tijdens Chinees nieuwjaar (in februari) even naar Nederland.

Eten bestellen gaat nog steeds via de plaatjes en de nodige hulp van collega's.

 

25-12-04

Kerstavond in huize Vullers-Van Kleef was een hele aparte ervaring. Zo'n vreemde kerstavond hebben we nog nooit gehad maar ik moet zeggen het was wel erg gezellig en ontspannen. s' Middags tijdens de pauze werd er druk vergaderd over de inkopen die moesten gebeuren voor het diner s'avonds. Het whiteboard stond op een gegeven moment helemaal vol dus ik zag al de bui al komen, weer veel te veel eten. Rond 14:30 zijn 3 collega's en Suzanne gaan shoppen en Suus is op plaatsen geweest waar ze normaal nooit eten zou kopen. Ondanks dat het de bedoeling was op die dag op tijd naar huis te gaan was het toch weer 18:00 voordat we met de hele bus vol naar huis gingen. De drie shoppers waren na het inkopen meteen gestart met het voorbereiden van het eten in ons appartement. Suus had s'morgens al haar deel van de maaltijd voorbereid. Eenmaal thuis was eten al bijna klaar. In totaal hadden we 14 gasten dus we hadden nog even wat extra shopsticks, borden, glazen en pantoffels moeten inkopen. Na het eten (waar nog de helft van over is) is de ene helft Mahjong en Go gaan spelen en de andere helft gekeken of geslapen. Jawel, geslapen. Dat schijnt heel gewoon te zijn. Op het einde van de avond werden ze weer aktief. De meubels werden aan de kant geschoven en Suus en ik moesten de openingsdans doen. Daarna werd er nog volop gedanst tot een uur of 1:30. Dit gebeuren ligt vast op video voor de liefhebbers.

 

 

Bij deze wensen we iedereen die we niet hebben kunnen bereiken hele prettige feestdagen en alvast een gelukkig 2005. Verder willen we iedereen bedanken voor alle kaarten die we gekregen hebben.

31-12-04

Vandaag oudjaarsdag maar we krijgen maar niet het gevoel dat er bij hoort. De Chinezen vieren dit totaal niet. Er is zelfs geen vuurwerk om 24:00. We hebben zojuist een klein vuurwerkje gezien om 18:00 maar dat was de moeite niet waard. Op dit moment is het hier ijskoud en het sneeuwt. Combineer dit met die geweldige chauffeurs die ze hier hebben en je kunt je voorstellen wat hier aan de hand is. Alle hoofdwegen zijn natuurlijk weer afgesloten maar van zout of zand strooien hebben ze nog nooit gehoord. Verder is onze warmwatervoorziening bevroren dus dat wordt een koude douche. De verwarming heeft ook grote moeite om de kamer warm te krijgen dus Suus heeft lakens opgehangen om de warme lucht enigszins te " vangen".

Maar verder gaat het heel goed hoor. Mij hoor je niet klagen.

Dit weekend gaan we op stap in Shanghai. Maandag is een nationale feestdag in China dus het wordt weer gezellig druk in Shanghai. Treinkaartjes waren niet meer te krijgen dus we hebben de XPS chauffeur maar ingeschakeld.

Wij gaan straks al aftellen en jullie mogen nog 7 uur langer wachten. Bij deze willen we iedereen alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar wensen.