Diary February 2005
Date   Highlights
6-2-05  

Het is alweer februari en chinees nieuwjaar staat voor de deur. Dit is voor alle Chinezen DE vakantie van het jaar. Er zijn eigenlijk maar 2 echte vakanties waarbij nieuwjaar de belangrijkste is. De andere is het Moonfestival in October. Iedereen gaat tijdens nieuwjaar naar huis (meestal duizenden kilometers van hun werk). Je kunt het duidelijk merken want alle bouwaktiviteiten liggen nu stil. Normaal gesproken 24 uur dag herrie, nu is het eindelijk stil.Voor de werkgevers is het altijd weer de vraag wie er allemaal weer terugkeren na deze vakantie. Veel Chinezen besluiten namelijk als ze eenmaal thuis zijn niet meer terug te keren naar hun werk omdat ze voldoende verdiend hebben. Verder is het nu nauwelijks nog mogelijk om op een normale manier trein- of buskaartjes te krijgen. Op de zwarte markt zijn er wel nog tickets te koop. We hebben besloten om maar niet te gaan reizen, we gaan alleen nog een paar keer met de auto naar Shanghai alwaar we waarschijnlijk over de hoofden kunnen lopen.

Verder hebben we vandaag nog wat vuurwerk gekocht. Het spul hier is niet van dat kinderachtige spul dat je in Nederland kunt kopen. Menige terrorist zou er jaloers op zijn. Ik denk dat ik het maar vanaf ons dakterras zal afsteken want ik zie de bui met al die roekeloze Chinezen al hangen. Wij houden het maar bij het Nederlandse vuurwerk. Letterlijk, want tot onze grote verbazing stond dit op de doos die we hier lokaal hebben gekocht. Blijkbaar heeft een of andere importeur uit Nistelrode zijn spullen niet gekregen. Zijn trouwens benieuwd voor welke prijs die zijn spullen in Nederland verkoopt. Wij hebben euro 6,- betaald (zonder afdingen).

Binnen XPS Suzhou is het momenteel stervensdruk maar we krijgen binnenkort weer versterking. In maart zijn we gegroeid naar zo'n 20 personen. Dit zal over een aantal maanden oplopen naar zo'n 50 personen denk ik. Op kantoor zijn nu zo'n beetje alle plaatsen bezet.

   

Vandaag weer de uitgebreide behandeling gehad. Het was weer waardeloos weer en in China zijn de meeste leuke dingen buiten dus wat doe je dan.....juist dan ga je op bezoek bij #10.

Ik vind wel dat Suus haar benen een keer mag scheren.

Mooi uitzicht op de straat maar je zit zelf ook in de etalage.

9-2-04  

Oudjaarsavond was een heel spektakel. Het leek wel alsof WW3 was uitgebroken. We weten nu ook waarom we vuurwerk hadden met een Nederlandse handleiding. We hadden het kunnen weten, dit was dus een afgekeurde partij die nu lokaal is verkocht. Dat was wel een anti-climax. Gelukkig hadden de meeste chinezen vuurwerk dat wel werkte....en hoe. Ze zijn hier niet te bang met vuurwerk, gewoon in de hand houden of vanuit de woningen uit het raam gooien is heel gewoon. Wat je ook veel zag gebeuren is dat mensen in appartementen een duizendklapper aan een stok bonden en gewoon buiten het raam hielden. Eigenlijk werd de hele dag al geknald maar om 12uur ging het loos. Helaas vonden ze vanmorgen om 7uur dat het weer tijd was om opnieuw te beginnen. Niks uitslapen.....

14-2-05  

Het weer zit niet mee tijdens deze vakantie. Het is ronduit slecht weer. Het is deze week zo'n beetje elke avond nieuwjaarsavond geweest. Ze stoppen maar niet met knallen en volgens ons niet omdat ze er zoveel plezier aan beleven maar meer vanwege hun bijgelovigheid. Zo is het gebruik om de vierde nacht na nieuwjaar om 24:00 de ramen aan de zuidkant te openen en aan de noordkant te sluiten. Op die manier ben je verzekerd van heel veel geld. Wij hebben de ramen maar dicht gelaten want het is al zo koud.

Jin Ji Lake op 10 minuten lopen van ons appartement.

Zaterdag was het even mooi maar koud weer dus hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om Shanghai weer eens te bezoeken. Het is en blijft een geweldige stad, groter dan New York maar ook heel anders dan andere grote steden.

Oud en Nieuw Shanghai naast elkaar

De etalage van de Porsche dealer is voor veel Chinezen nog een attractie. Over een paar jaar rijden ze er allemaal een.

20-2-05  

Deze week zijn Fer en Rob van XPS op bezoek. Beide zijn nog nooit in Azie geweest dus we hebben weer gids gespeeld. Zaterdag eerst even naar Tiger Hill om de scheve toren(Pagode) van Suzhou te bewonderen en daarna de massagesalon bezocht. Ze moesten even aan het idee wennen maar met lichte drang hebben we hun toch weten te overtuigen dat het zeer de moeite is. Nu zijn dit er 2 die nooit laten merken wat ze ergens van vinden maar volgens mij vonden ze het wel geslaagd. Ook het India's restaurant viel wel in de smaak bij die aardappeleters.

Pagode van Tigerhill

Zondag hebben we Shanghai bezocht. Deze keer zijn we met de trein geweest. De heenreis was eerste klas de terugreis is een verhaal apart. LiZhong, die in Shanghai geboren en getogen is, had aangeboden om ons rond te rijden in Shanghai en stond ons netjes op het hoofdstation op te wachten in een busje. Wij dus (met gevaar voor eigen leven) ingestapt en meteen maar even spookrijden......We hebben in een dag heel veel kunnen zien:

- Jin Mao toren(zie beneden),

- Yuyuan garden ,

- Oud Shanghai (waar we daadwerkelijk geslaagd zijn om de heren chinees te laten eten)

- Xin Tian Di

- Huaihai street (fakemarket)

- Nanjing road

- The bund

Het was wel steenkoud maar heel zonnig en helder dus geen slecht weer om van het uitzicht te genieten. Op de foto beneden krijg je een beetje een indruk van Shanghai vanaf het op 2 na hoogste gebouw van de wereld (88 verdiepingen).

Op de foto beneden zie je de lobby van het Hyat hotel in de Jin Mao tower. Je kijkt 'slechts' 40 verdiepingen in de diepte maar het is akelig diep. Op de foto krijg je een beetje een vertekend beeld.

De terugreis was dus gepland via trein. Echter we waren er niet in geslaagd om eerste klas tickets te bemachtigen dus maar 2de klas geboekt. Bij het aanzicht van de 2de klas werden Fer en Rob (incl. Suzanne) even onwel en kregen al de nodige twijfels of dit wel zo'n goed idee was. Nadat ik hun voor watjes had uitgemaakt hebben ze de coupe wel nog even van binnen bekeken maar verder zijn we helaas niet gekomen. Ze vonden het iets te benauwd geloof ik. Toen de trein maar weer verlaten en een taxi opgezocht. Ook dat ging iets minder gemakkelijk dan normaal want ze probeerden ons te flessen en daar kan ik dus niet tegen. Na het nodige bekvechten met de supervisor die blijkbaar mee wilde delen in de winst hebben we op straat een taxi gevonden die wel voor de normale prijs naar Suzhou wilde rijden. Onderweg hebben we hem wel nog even wakker moeten schudden maar we zijn heelhuids in Suzhou aangekomen.