Diary July 2005
Date   Highlights
2-7-2005  

Het is hier alweer enkele weken tussen de 35 en 40 graden en 's avonds koelt het eigenlijk nauwelijks af met als gevolg dat de airco de hele dag aan staat. Zelfs 's nachts kun je het beste binnen blijven. Het is hier 's nachts buiten nog 30 graden en als we de airco even uit zetten bereiken we die temperatuur binnen ook meteen vanwege de slechte isolatie (zeg maar geen isolatie). Daat kan China nog veel energie mee besparen. En jullie in Nederland maar zeuren als je 3 dagen 35 graden hebt gehad, maar ja zeuren dat is ook iets typisch Nederlands. Iets dat Chinezen overigens nauwelijks doen. Dit weer zal aanhouden tot en met September, daarna worden de temperaturen weer dragelijk. October en November zijn hier de beste maanden met temperaturen rond de 25 graden en geen regen.

Binnen XPS Suzhou hebben we inmiddels flink uitgebreid. We hebben het pand van onze voormalige koreaanse buurman bij dat van ons gevoegd met als gevolg dat we onze produktie- en kantoorruimte verdubbeld hebben. Het pand van de buurman is een kopie van ons huidige gebouw in spiegelbeeld. Volgende week moet de reorganisatie van de produktieruimte gereed zijn omdat we dan de formele audit voor ISO9001&14001 certificering krijgen. We zitten hier nu bijna 10 maanden en af en toe moet ik nog terugdenken aan de eerste 2 maanden toen we met z'n drieen in een tijdelijke kantoortje gestart zijn dat misschien 30-40 m2 groot was en waar nauwelijks 6 personen in konden werken. We hadden 5 bureau's, telefoon, een printer en een fax die niet functioneerde. 10 Maanden later zitten we met 62 medewerkers in een gebouw met zo'n 2500 m2 waarvan zo'n 450 m2 kantoorruimte en alle voorzieningen die een professioneel bedrijf nodig heeft. Bijna niet te geloven.

3-7-2005  

Een goede gewoonte van de Chinezen is dat ze elkaar nooit uitlachen of vervelende opmerkingen maken. Zo zou in Nederland met Karaoke iemand die zo vals als een kraai zingt meteen met de grond gelijk gemaakt worden maar in China wordt er dan volop geapplaudiseerd en wordt er aangemoedigd. Dat typeert het volk wel een beetje. (nadeel is wel dan deze persoon dan ook niet meer stopt met zingen, ik noem verder geen namen).

4-7-2005  

Ik ben al enkele dagen bezig om de Chinezen (op eigen verzoek) een beetje nederlands te leren. Daar gebruiken we dan de middagpauze voor. Een aantal mensen komt keurig elke middag met hun schriftje en proberen alles te volgen. Eigenlijk valt het me helemaal niet tegen want ze pikken het vrij snel op. De uitsplaak laat een beetje te wensen over maar dat denken ze ook heel zeker over mij als ik me in hun taal verstaanbaar probeer te maken. Met name "ik hou van jou" vonden ze heel interessant en hoor ik nu regelmatig over de gang roepen. Het klinkt zoiets als " ik hoe ven joe". Na de les hebben ze allerlei voornemens zo van vandaag bel ik XPS Venray en dan zeg ik dit of dat. Als puntje bij paaltje komt en ze hebben Venray aan de lijn worden ze weer heel verlegen en komt er niets uit. Och ze zijn toch zo schuw...totdat je ze iets beter kent.

7-7-2005  

Vandaag een geluk bij een ongeluk.

Een ongeluk omdat we vanmorgen een aanrijding gehad hebben met een autobus. Het kon natuurlijk niet uitblijven na 10 maanden China maar vanmorgen werden we dus door een autobus van de weg geramd. Niet dat hij ons niet gezien had maar hij vond dat we maar plaats moesten maken omdat hij graag op onze baan wilde rijden toen we naast hem zaten. Xiao Li heeft nog geremd maar het mocht niet meer baten. Rechtsvoor geschamd en de koplamp eruit getrokken. Degene die me iets beter kent weet misschien hoe ik gereageerd heb maar ik zal je zeggen dat dit voor deze buschauffeur nog een staartje zal hebben.

Een geluk, of eigenlijk geen geluk maar het resultaat van hard werk van het hele team, omdat we vandaag door LLOYD'S formeel gecertificeerd zijn volgens ISO9001:2000 en ISO14001:2004. Toch een mijlpaal voor ons korte bestaan in China.

 

19-7-2005  

Al een tijdje niets meer geschreven omdat ik voornamelijk bezig ben met werken en het eigenlijk te heet is om buiten werk nog heel veel te ondernemen. We krijgen de zaken binnen XPS steeds beter onder controle en van de meeste klanten die ons bezoeken alleen maar positieve geluiden.

Xiao Li heeft inmiddels al 4 weken een familie uit Amerika op bezoek. Deze komen haar bezoeken omdat Xiao Li's dochter en hun dochter deel hebben genomen aan een soort studenten uitwisselingsprogramma tussen China en Amerika. Samen met Xiao Li en deze familie bezochten we gisteren een theehuis. Het zetten van thee is een hele ceremonie in China en je moet vooral veel geduld en niet al te veel dorst hebben als je er aan mee wilt doen. Voor Chinezen is het net zoiets als wijnproeven voor ons.

 

 

23-7-2005  

Vandaag hebben we samen met Tom eerst Tongli bezocht maar het was weer bloedheet dus na 2 uur hielden we het voor gezien. Vervolgens Suzhou van een heel andere kant gezien. Voor de eerste keer na 10 maanden Suzhou hebben we ons door de grachten van Suzhou laten varen in een gondel. Dit was veel leuker dan we eigenlijk verwacht hadden. Op deze manier kom je op plaatsen die je normaal nooit ziet in Suzhou. Je kunt ook letterlijk bij de mensen achterom in de tuin en hun huis kijken. Geweldig mooi en zeker aan te bevelen.

 

27-7-2005  

Vandaag eindelijk een gelijkwaardige tafeltennistegenstander gevonden. Je zou denken dat dat in een land met 1,3 miljard chinezen toch makkelijk moet zijn maar uiteindelijk blijkt het dan toch een Duitser te zijn.

Nederland - Duitsland = 2 : 2

29-7-2005  

Ik ben vandaag in Seoul, de hoofdstad van Zuid Korea. Suus vermaakt zich in Suzhou. Mijn eerste indruk van Korea is niet zo geweldig. Niet een land waar ik nou enthousiast van wordt. Het lijkt erg veel op Japan maar dan minder mooi. Op zich best een rijk land en de mensen zijn een stuk beschaafder dan in China maar een erg lelijke omgeving. Althans wat ik er van heb kunnen zien en dat is niet veel in een paar dagen. Ik heb niet een keer de neiging gehad om ergens een foto van te maken vandaar nu geen foto's van Korea.

31-7-2005  

Na aankomst in Shanghai Pudong vanuit Korea eerst nog Shanghai Downtown bezocht omdat Xiao Li 's avonds samen met Jan vanuit Hong Kong ook op Pudong zouden aankomen en we dan samen terug konden reizen naar Suzhou. Suus was met driver Lu naar Pudong gekomen en om 11:00 konden we vertrekken naar Shanghai. Helaas was onze chauffeur in Shanghai op een geven moment de weg kwijt dus het ritje duurde 1,5 uur in plaats van 1 uur zoals normaal. Hadden we dan toch maar die magneettrein genomen. De bedoeling was om in Shanghai nog even nieuwe kleren te kopen maar helaas, alles weer te kort en te klein dus dan toch maar in Nederland het veelvoudige betalen. Om 5 uur werd het aardedonker in Shanghai en de hemelsluizen werden geopend. Binnen 5 minutes stonden we tot over onze enkels in het water toen we de weg wilden oversteken. Tot op onze onderbroek waren we nat dus toen driver Lu maar gebeld om in de auto op te drogen. Even later een SMS van Xiao Li en Jan dat ze vastzaten in het vliegtuig in Hong Kong en dat de vertraging minimaal 3 uur bedroeg. Vervolgens de terugtocht naar Suzhou ingezet en een andere auto voor Xiao Li geregeld.

Over 2 weken komen we weer 2 weken naar Nederland. De agenda zit alweer aardig vol voor die 2 weken met als hoogtepunt natuurlijk de bruiloft van Karen en Erik. We zoeken trouwens nog een vrijwilliger die ons op 12 Augustus in de namiddag met de huurauto van XPS wil komen afhalen op Schiphol.