Diary November 2004
Date Highlights
4-11-04

Deze week een dag bij Philips Shanghai op bezoek geweest. Ongelofelijk grote fabriek waar wel zo'n 15.000 mensen (met name meisjes) mobiele telefoons of delen ervan monteren. De gemiddelde leeftijd binnen het bedrijf is 28 jaar. Ik begrijp nu ook waarom dat men mobiele telefoons gratis kan aanbieden. De maakkosten voor een moderne mobiele telefoon zijn euro 2,50 !

6-11-04 Vandaag de inboedel verhuisd van het tijdelijke kantoor naar ons nieuwe kantoor. Foto's van het uiteindelijke resultaat volgen maandag na de opening. Formele opening staat gepland voor Januari. Op verzoek van enkele sponsers hebben we een zestal grote planten laten bezorgen. Dat gaf weer voldoende aanleiding om een berichtje hier achter te laten. Toen we gisteravond de planten hadden uitgekozen, onder belangstelling van de hele buurt, stonden ze al op een bakfiets voordat we het in de gaten hadden. Toen maar laten weten dat we ze pas morgen wilden hebben en dat het toch al onmogelijk was om ze met de fiets te brengen omdat ons kantoor aan de andere kant van de stad ligt op zo'n 25 km van de winkel. We hadden afgesproken dat ze om 11:00 de planten zouden bezorgen. Om 11:00 geen planten, om 12:00 geen planten, om 12:30 nog steeds geen planten en dus maar weer met de taxi naar de bloemenwinkel. Ik was behoorlijk geirriteerd en dat heb ik laten merken, dus dat leverde weer een leuk schouwspel voor de plaatselijke bevolking op. Bleek dat de man die het spul moest bezorgen de weg kwijt was, dus wij met de mensen van de winkel op zoektocht in een busje. Na heel lang zoeken hadden we hem gevonden en we konden onze ogen niet geloven. Hadden ze toch iemand op de bakfiets naar onze fabriek 25 km verder gestuurd met een vrachtje van toch zeker zo'n 150 kg. De beste man had de moed al opgegeven en lag in de berm te pitten. Hij was behoorlijk de weg kwijt want hij was niet eens in de buurt van onze fabriek. Na veel geruzie en geschreeuw tussen de chinezen onderling de planten maar overgeladen in het busje en alsnog bezorgd. Om 15:00 stonden ze toen eindelijk op hun plek.
6-11-04

Hierbij een aantal foto's van ' China behind the scenes' die Janneke gemaakt heeft tijdens ons bezoek aan Tongli. Volgens mij heeft ze haar roeping gemist.

Dit is de reden waarom we voorzichtig zijn met het eten in lokale restaurants.

 

Chinees biljard

Twee hele rare Chinezen. Fitness in Tongli.

8-11-04

Vandaag dan eindelijk de informele opening van het nieuwe gebouw. Volgens chinese traditie natuurlijk met vuurwerk.

Even de kwade geesten verjagen.

En ik draag niet eens hakken.

Onze nieuwe entree

Kantoor Xiao Li

Kantoor Ruud

Wang Li Zhong en Gu Lin Jun in aktie

Ons nieuwe vervoermiddel want fietsen lijkt ons toch niet zo'n goed idee. Het is geen Porsche maar er passen wel 7 peronen in.

 

12-11-04

Eerste week in het nieuwe kantoor achter de rug. IT netwerk is nog in aanleg maar voor de rest zijn we redelijk op orde. De (vliegtuig)maaltijden tussen de middag zijn niet helemaal mijn smaak dus dan maar de boterhammen meenemen. Vanaf deze week hebben we een chauffeur met auto in dienst die ons overal heen brengt. Dat is wel een luxe maar ook noodzaak als je gasten wilt ontvangen of regelmatig een leverancier moet bezoeken. De XPS dames zijn niet tevreden over het uiterlijk van de chauffeur dus we hebben inmiddels de derde op proef. Ik mag de rijvaardigheid beoordelen en zij oordelen over het uiterlijk en tot nog toe heeft niemand hun test doorstaan. Zul je zien dat als ze straks iemand gevonden hebben naar hun smaak dat hij niet kan rijden. Volgens Suus zijn er geen knappe Chinezen (mannen wel te verstaan) dus dat kan nog wel even duren.

Onze wasmachine heeft het begeven dus dit weekend kunnen we gaan shoppen voor een nieuwe wasmachine.

Ik verbaas me over het feit dat de meeste Chinezen nog nooit gehoord hebben van beroemdheden als Elvis Presley en Frank Sinatra. Aan de andere kant, welke beroemde Chinezen kennen wij?

Het weer is inmiddels omgeslagen. Binnen een week tijd is het winter geworden, veel regen en de temperatuur is behoorlijk gedaald. Lijkt wel Nederland maar gelukkig duurt het hier een stuk korter.

15-11-04 Vandaag zijn weer 2 nieuwe medewerkers op de afdeling sales gestart. 1 December komt de nieuwe produktiemanager dus dan zijn we al met zijn negenen als ik de chauffeur en de poetshulp niet meereken. Dus begin December is het weer tijd voor een nieuwe groepsfoto.
19-11-04

Zo worden dus mobiele telefoons in China gemaakt. Beetje druk?? In totaal werken er zo'n 15000 mensen in deze fabriek. Elke uniformkleur heeft een bepaalde betekenis. The oranje kapjes zijn volgens mij de supervisors.

Wie van de drie?? Wie het weet mag het zeggen. We vallen zo dus wel een stuk minder op en toch werden we nog herkend.

19-11-04

Je kunt merken dat het toeristenseizoen voorbij is. Het is een stuk minder druk in Suzhou en een aantal gelegenheden zijn gesloten. Ook de dames van plezier zijn minder opvallend aanwezig op Shi Qian Jie. Het weer is toch weer een beetje beter geworden. Deze week zo tussen de 18 en de 20 graden met een lekker zonnetje.

Volgende week ga ik weer 2 dagen naar Shenzhen (bij Hong Kong in het zuiden van China) om een leverancier te bezoeken. Daar is het nog steeds zo'n 30 graden. Daarna hebben we Jan en Henny weer op bezoek dus dat worden weer lange dagen.

Shenzhen staat trouwens bekend als het gebied van de alleseters. Het gezegde is dat ze daar alles eten dat vliegt behalve een vliegtuig en alles dat 4 poten heeft behalve een tafel. Ik vind de levende kikkers, schildpadden, slangen enz. die we in de plaatselijke supermarkt uit het water kunnen vissen voor consumptie al barbaars maar in Shenzhen zijn er zelfs mensen die apen levend opeten (of in ieder geval de hersenen). Nog liefhebbers???

 

20-11-04

Vandaag De Efteling van Suzhou bezocht. Het weer was mooi en het park was wel heel anders dan wij gewend zijn maar viel helemaal niet tegen. We dachten even dat we in Europa waren.

Nederland nog even bezocht.

Een achtbaan die zich kan meten met europese achtbanen.

Venetie

Met op de achtergrond de gebouwen van Suzhou New District

Er wordt volop getrouwd in Suzhou.

Wat klopt er niet aan deze foto?

 

 

25-11-04

Thanksgiving vandaag dus alle westerse restaurants zijn vol. Verder merk je er niets van. Inmiddels weer terug uit Shenzhen dat zo'n 1300km van Suzhou vandaag ligt richting zuiden. Tijdens de vlucht nog ruzie gehad met een chinees die niet wilde luisteren naar het verzoek om alle electronische appartuur uit te schakelen. Na 2 keer vriendelijk doch dringend verzocht te hebben om de apparatuur uit te schakelen heb ik hem de spullen gewoon afgenomen. Dat had hij duidelijk niet verwacht.....

Het is in China trouwens streng verboden om poker te spelen.

Suus heeft ook nieuwe schoenen gekocht. Speciaal voor Karen een foto. Wat denk je Karen? .....fout.....euro 25,-

Elke morgen om 8 uur staat het busje klaar dat ons naar het werk brengt. Kan eigenlijk nu al niemand meer bij. Je kunt zien dat het vroeg is want ze hebben nog kleine oogjes :-)

Vandaag zijn de callcenter aktiviteiten gestart, alleen het bordje is nog geimproviseerd.

28-11-04

Even mijn hart luchten. Ik heb nog nooit een land gezien waar zo ontzettend veel waardeloze chauffeurs zijn dan in China. Ik denk dat het gemiddelde niveau ligt op het niveau dat iemand in Nederland heeft die 5 lessen gehad heeft. Ik denk dat er in heel China misschien 10 mensen zijn die achteruit door een bocht kunnen en misschien 5 die kunnen file-parkeren. Rechtdoor vooruit is voor de meesten al een hele zware opgave. Erg frusterend als je naast zo'n coureur zit die zichzelf een hele goede chauffeur vindt. Ik kan mijn mond dan meestal niet houden. Zelfs de taxi chauffeurs bakken er helemaal niks van. Nou valt dat in China helemaal niet op want iedereen rijdt hier als een idioot dus men schaamt zich nergens voor. Ik vraag me ook af waarom men in China een toerenteller inbouwt die tot 7000 toeren gaat. Ik heb de naald nog nooit de 2000 zien passeren. Volgens mij heeft hun ooit iemand verteld dat als je weinig toeren draait je weinig benzine verbruikt. Normaal gesproken zit hij dan ook al in de 5 te dreunen als ze 40 km/hr rijden. Je kunt je voorstellen hoe snel ze kunnen acceleren op die manier en desondanks toch niet even terugschakelen als ze inhalen. Nee hoor, de tegenligger gaat wel aan de kant en anders is er ruimte genoeg voor zijn drieen of soms zelfs vieren.

Hehe ....dat lucht op....en jullie zijn gewaarschuwd.