Diary October 2004
Date Highlights  
3-10-2004

Dit weekend hebben we Shanghai bezocht. Misschien niet zo'n slimme zet van ons. Het leek erop alsof alle 1,3 miljard chinezen namelijk op hetzelfde idee waren gekomen. Op 1 October was de 55ste verjaardag van de republiek China en heeft in China iedereen een week vrij en dat was te merken. We hebben nog nooi zoveel mensen bij elkaar gezien. 's Avonds werd het leger ingezet om de massa in bedwang te houden. Drukke hoofdwegen werden afgezet omdat de massa niet op de trottoirs pastte. Nanjing road die toch zeker zo'n 40 a 50 meter breed is was van links naar rechts en van begin tot eind (5km) gevuld door een kolkende massa mensen. Gelukkig steek ik boven de massa uit zodat we ons door de massa heen konden loodsen. Er was in Shanghai geen plek te vinden waar het tussen 9:00 en 24:00 niet ontzettend druk was maar desondanks was het wel een leuke ervaring (ik spreek voor mezelf).

Nanjing road om 10:00

Nanjing road om 20:00

We hebben trouwens in Shanghai weer gegeten in ons favoriete restaurant waar de chinezen er wel een beetje vreemd uitzien.

Speciaal voor Phebe, Imke en Iris.

 
5-10-04

Ik moet voor 11 October China verlaten omdat mijn visum waarmee ik China ingekomen ben maar 30 dagen geldig is en ik nog geen Z-visum heb. Suus kan haar visum op XIP laten verlengen maar om een Z-visum te krijgen ga ik donderdag een dag naar Hong Kong.

Het is nog steeds mooi weer hier (ca. 26 graden C) maar 's avonds koelt het nu lekker af. Vanwege alle bouwwerkzaamheden op SIP die 7 dagen/week en 24 uur per dag doorgaan is het wel erg stoffig.

Gisteren genoten van het mooie weer aan Jin Ji Lake. Deze vakantieweek schijnt een populaire week te zijn om te trouwen. We hebben toch zeker zo'n 20 bruidsparen voorbij zien marcheren.

Na ons bezoek aan de massagesalon (ja die gaan we missen als we weer terug zijn) nog even door Shi Quan Jie geslenterd. Toen we na een uur nog een keer voorbij de salon wandelden werden we naar binnen geroepen. Wat bleek, als je voor 18:00 komt krijg je korting en ze hadden helemaal vergeten ons deze korting te geven. Je voelt je bijna bezwaard, in plaats van 14 euro, 10 euro voor 1,5 uur massage. Fooi geven willen ze absoluut niets van weten. Om met de woorden van Jan te spreken " wat is het toch een prachtig land".

 
6-10-04

Vandaag samen met Suus en Xiao Li de vordering op de bouw geinspecteerd. Alles verloopt volgens plan. Verder een schets besproken voor het nieuwe lab dat op de benedenverdieping moet komen. Offerte krijgen we binnen 2 dagen en niet 3 weken zoals ik dat gewend ben. Ze denken het lab binnen 20 dagen klaar te hebben. De bouwvakkers slapen trouwens in de fabriekshal op kartonnen platen. En wij maar klagen dat ons bed zo hard is.

De nieuwe kantoorruimte

 
9-10-04

Na een dagje Hong Kong nu eindelijk een formeel chinees paspoort. Ook Suzanne is nu aan de beurt voor de medische keuring. Verder moeten we op een of andere manier bewijzen dat we getrouwd zijn.

Vandaag eindelijk het bankstel gekregen waar we zolang naar verlangd hebben. Stel je maar even voor dat je een houten tuinstel zonder kussens in je kamer hebt staan. Dat betekent dus dat Suus de hele dag in bed moest liggen. Nu kunnen we eindelijk weer eens voor de TV in slaap vallen en die kans is groot met de ene engelstalige zender die alles 6 keer herhaald. Met mijn nieuwe paspoort krijgen we binnenkort ook de mogelijkheid om andere buitenlandse zenders te ontvangen

Hierbij een impressie van de nieuwe woonkamer nadat Suus De Bouvier aan het werk is geweest.

Vandaag en morgen wordt er, vanwege de vakantieweek, gewoon doorgewerkt en dat is wel even wennen. Volgende week gaan we van start met de chinese les van Tao Yuan (alias Grace). Grace is bij XPS in dienst als tolk vertaalster.

 
11-10-04

Suzanne heeft nu ook een Chinese naam gekregen. Je spreekt het uit als Soesjan (pinjin: Su Shan), 苏珊 ,

Su = Populaire familienaam en Shan = Koraal

We gaan nu dus door het leven als Su Shan en Wan Le oftewel 苏珊 en 万乐

Klinkt toch heel anders dan Suus en Ruud.

 
12-10-04

Vanaf maandag komen de 2 nieuwe medewerkers ook in ons tijdelijke kantoor te zitten. Het was al erg krap met z'n vieren maar met z'n zessen wordt het wel erg gezellig. De vergadertafel gaat eruit en 2 bureau's komen er in. Het wordt tijd dat het nieuwe gebouw opgeleverd wordt, dan heb ik eindelijk een eigen kantoor en weer ruimte.

 
15-10-04

Na een werkweek van 9 dagen is het tijd om even uit te rusten. Dit weekend geen reizen gepland dus we gaan Suzhou maar eens in meer detail verkennen. Inmiddels hebben we al zo'n 8 restaurants ontdekt waar we heerlijk kunnen uit eten. Een goede maaltijd kost ergens tussen de euro 5,- en euro 8,- per persoon inclusief drankjes.

Maandag start de introductie van onze twee nieuwe medewerkers en ik ben benieuwd hoe we ons gaan redden in het tijdelijke kantoor. Het gebrek aan ruimte heeft al voor de nodige hilarische momenten gezorgd. Dinsdag gaan we ons nieuwe gebouw inwijden maar het is eigenlijk nog niet klaar voor gebruik. Een en ander heeft te maken met allerlei regeltjes en wetten die China rijk is maar waar ik verder het fijne niet van weet. Ik vertrouw volledig op Xiao Li en we doen gewoon mee met het bureaucratische spel.

We hebben inmiddels 2 lessen gehad van Tao Yuan. Eerst eten we samen thuis en dan volgt de les. Tao Yuan had nog nooit westers eten gehad en was dus bijvoorbeeld ook onbekend met frietjes, bonen, gebakken aardappelen, mayonaise. Gezien haar eetlust is het blijkbaar wel goed bevallen. Dat er nog mensen bestaan die nog nooit van Mac Donalds gehoord hebben is ook onvoorstelbaar maar ze zijn er gelukkig nog.

 
16-10-04

We hebben geen spijt van de beslissing om in Suzhou te blijven. We hebben vandaag toch onverwacht weer een hele mooie lokatie in Suzhou "ontdekt". Achter het geweldig mooie Sheraton Hotel ligt een hele mooie pagode in een park met veel water. De naam van deze plek is Pan Men. Het weer is schitterend op dit moment. Zonnetje, 25graden en een frisse wind. Jammer dat het niet altijd zo'n weer is hier.

 

Rene, zijn dit dure vissen? Als dat zo is ga ik meteen terug met een schepnetje.

 

 

 
19-10-04

Gisteren zijn de 2 nieuwe medewerkers verwelkomt. Volgens oud chinees gebruik kwamen hier feesthoedjes aan te pas. Ik heb maar geen vragen gesteld. Dat heb ik trouwens in meerdere situaties geleerd omdat je toch geen antwoord krijgt. Gewoon meedoen en niet verder vragen is het motto. Van Links naar Rechts: Feng Xiao Fang, Hang Xiao Li, Wang Li Zhong, Gu Lin Jun, Tao Yuan, Wan Le.

 

 
20-10-04 Vandaag heeft Suus ook dezelfde medische keuring ondergaan. Dit was nodig i.v.m. het visum. Nu hebben we nagenoeg de hele procedure achter de rug en kunnen we onze persoonlijke spullen laten overkomen. Volgende week is een beurs in Shanghai waar XPS ook een stand heeft. Iedereen is erg druk met de voorbereidingen en volgende week komt de versterking uit Venray (Jan, Henny, Janneke).  
22-10-04
Woensdagavond om 24:00 werden we gewekt door iets dat in onze slaapkamer rondfladderde. Toen we de lichtknop gevonden hadden bleek het tot onze schrik een vleermuis te zijn die zijn toevlucht zocht in de gordijnen. Waarschijnlijk net zo hard van ons geschrokken als wij van hem. Omdat we geen zin hadden om midden in de nacht op vleermuizenjacht te gaan hebben we ons maar teruggetrokken in een andere slaapkamer zodat hij mooi in onze slaapkamer aan het plafond kon hangen. De volgende dag de chinese hulptroepen ingeschakeld. Volgens mijn collega's is het hebben van een vleermuis een teken van geluk. Voor de vleermuis zelf is het een iets minder gelukkige dag geworden. De hulptroepen (4 man sterk), 2 mannen van de bewaking, een poetsvrouw en Xiao Fang hebben het beest uiteindelijk gevangen toen ik al lang en breed weer op kantoor aan het werk was. Ik weet niet wat er met het beest gebeurd is maar hij is wellicht ergens in de soep beland.
 
23-10-04

Vandaag Zhouzhuang bezocht. Eerst naar het treinstation en vervolgens een minivan gezocht met de juiste bestemming. Na wat rondvragen uiteindelijk gevonden en vervolgens de prijs voor een retourtje Zhouzhuang onderhandeld naar euro12,- per persoon. Samen met een hele groep chinese toeristen in de bus naar Zhouzhuang dat zo'n uur en een kwartier rijden van Suzhou ligt. Gedurende de dag werd ons langzaam maar zeker duidelijk dat we niet alleen een retourtje maar een hele dagtocht geboekt hadden. Naast de reis was ook het entreekaartje, de lunch, de gids en een bezoek aan het zijdemuseum inbegrepen. Aan het einde van de dag werden we zelfs netjes voor onze deur afgezet. Geweldig toch?

 
24-10-04

Vandaag weer de nieuwbouw van XPS geinspecteerd. Het kantoor is nagenoeg gereed. Volgende week donderdag kunnen de meubels erin. De benedenverdieping met de labs vordert al aardig. Net zoals bijna alles anders is in China, is ook de werkmethode van de bouwvakkers in China niet te vergelijken met die in Nederland. Desondanks valt het eindresultaat niet tegen.

Vandaag (op zondag) ook de eerste levering van onderdelen binnengekomen.

 

 
27-10-04

Deze week weinig te melden. Bezoekers van XPS Venray (Jan, Janneke en Henny) zijn inmiddels alweer naar Shanghai voor de beurs. Ik ga vrijdag ook die kant op en kom zaterdag weer terug. Als alles volgens plan verloopt nemen we we volgend weekend onze intrek in het nieuwe pand en dat wordt ook tijd want het huidige kantoor is echt veel te klein.

Suzanne is op zoek naar een goede bestemming voor een korte vakantie eind dit jaar begin volgend jaar. Zal waarschijnlijk wel iets worden van Bali, Vietnam, Maleisie of Thailand worden. Keus genoeg hier in de buurt.

We krijgen trouwens vaak de opmerking te horen dat de natuur in China zo mooi is. Dat is misschien de indruk die je krijgt als je onze foto's ziet maar over het algemeen is de natuur in deze omgeving eigenlijk niet mooi. Alleen op geconcentreerde plaatsen ziet het er prachtig uit. Deze opmerking om teleurstelling van eventuele bezoekers te voorkomen. Desondanks is hier veel te zien en te beleven maar voor de natuur moet je niet naar China komen.

 
30-10-04

De beurs hebben we achter de rug. Het was een drukke week met alle voorbereidingen en de bezoekers van Venray. Gelukkig is de beurs in Shanghai een groot succes geworden. Ontzettend veel belangstelling voor onze produken en onze services. Nu afwachten wat er daadwerkelijk van terecht komt maar we hebben er alle vertrouwen in.

ANYPRINT onze nieuwe brandname in China

 
31-10-04

Vandaag een dagje uit met Janneke. Tongli stond op het programma. Schitterend weer (nog steeds ca. 25 graden) en een heel authentiek Tongli. Janneke heeft veel foto's gemaakt van het "echte" China en daar zullen we er later deze week een paar van laten zien. Daarna nog even langs de massagesalon om ook die kant van China te laten zien en ter afsluiting gaan eten in een westers restaurant (sorry Henny en Jan maar dat kan ook heel lekker zijn).

 

 

 

 

 

....................................................