Diary October 2005
Date   Highlights
2-10-05  

Vorige week was het afscheid van Brano die weer terugkeert naar Slowakije. Nu ben ik weer het enige bleekgezicht binnen XPS Suzhou. Het afscheid was weer eens heel uitgebreid. Maandagmiddag in de kantine eerst een kort feestje met alle medewekers waarbij iedereeen met Brano op de foto ging en hij diverse kado's kreeg. s' Avonds was er een afscheidsdiner waar hij wederom overladen werd met kado's.

Uiteraard hoort bij zo'n gelegenheid ook een groepsfoto. Je kunt zien dat we inmiddels aardig uitgebreid hebben en hier staan ze nog niet eens allemaal op.

Brano met onze medewerkers uit Hefei. Deze 7 medewerkers verblijven in de appartementen die ik vorige week bezocht heb. Een medewerker hebben we weer naar huis moeten sturen omdat ze niet door de medische keuring was gekomen. In China zijn ze daar heel streng in, je hebt geen keus. Ze was ontroostbaar want ze had het heel erg naar haar zin in Suzhou en ze was natuurlijk geschrokken van het slechte nieuws over haar gezondheid. We hebben haar beloofd dat ze weer terug mag keren zodra ze weer gezond is.

S'avonds moest er natuurlijk gespeeched worden en daarbij hoort "GANBEI". Ze hadden me weer eens aan het bier gekregen maar ik moet zeggen dat ik de smaak nog steeds niet te pakken heb.

En als ze eenmaal aan het proosten zijn dan komt er ook geen einde meer aan. Ik had medelijden met Brano want die moest aardig wat glazen achterover drukken.

3-10-05  

We hebben deze week een weekje vrij i.v.m. het moonfestival. 's Avonds zijn we vaak te vinden bij Jinji Hu waar het altijd gezellig druk is. Af en toe proberen we eens een nieuw restaurant maar dat viel deze keer tegen. Het zat hem voornamelijk in de vertaling van de menukaart. Volgens mij hadden ze een of ander chinees met een spoedcursus engels de kaart laten vertalen. We dachten dus iets heel lekkers besteld te hebben maar achteraf dat ze vertaling voor geen meter klopte. We dachten dat beef kebob, hambargers, milkshoke alleen typefouten waren zoals je die heel vaak ziet op kaarten maar ze hadden niet alleen typefouten gemaakt maar ook een andere interpretatie aan het gerecht gegeven.

Skeeleren begint trouwens in China ook populair te worden ofschoon ik moet zeggen dat de gemiddelde chinees helemaal niet sportief is. De prestaties op de olympische spelen zijn totaal niet representatief voor de rest van het land.

10-10-05  

Vanwege het moonfestival kregen we deze week een kadootje van een collega. Tijdens het openen van het doosje hoorden we al een geluid uit de doos komen dus we waren op onze hoede. Inderdaad levende krabben. In principe is er niets mis met krabben maar om ze zelf levend te koken vonden we toch iets minder.

 

Tijdens het moonfestival kwamen we wederom (net zoals vorig jaar) toevallig uit bij een acrobatenvoorstelling. Schitterend om te zien. Je kunt het vergelijken met een circus zoals bij ons maar dan zonder de tent.

 

19-10-05  

Deze week weer een hele delegatie bezoekers gehad. Jan, Mia, Henny, Truus en Jerome. Daarnaast hebben we maandag de CEO's van zo'n 15 Nederlandse bedrijven op bezoek gehad bij XPS. Allemaal Nederlandse ondernemers die de kat uit de boom komen kijken en willen leren van andere bedrijven die de stap al genomen hebben. Zondagavond hebben we samen met de hele groep eerst gedineerd. Laat nou de enige Chinees in het gezelschap het eten hebben besteld! Dus dat werd weer allerlei exotisch eten, van varkensoren t/m kippebloed met ingewanden. Aan het einde van het diner stond de tafel dus nog steeds vol met eten. Jan en Henny vonden het natuurlijk weer heerlijk eten.........

Suus is langzaam maar zeker aan het opruimen. Zo hebben we een hele lading kleren die door de Chinese (agressieve) wasmiddelen tot op de draad versleten zijn ook maar aan de weg gezet. We wilden deze 2 dozen met kleren eigenlijk aan een Chinees gezin geven dat al een heel jaar zo'n beetje voor de ingang van ons appartementen complex logeert. Ze houden zich alleen maar bezig met het ophalen van allerlei afval. Suus wilde de dozen eerst allebei buiten klaar zetten en daarna afgeven. Nadat ze echter de eerste doos beneden aan de deur gezet had en terug kwam met de tweede doos was de eerste doos al verdwenen. Toen de tweede doos daar ook maar neer gezet en voordat ze weer boven aankwam was de tweede doos ook al verdwenen. Hebben geen idee wie die meegenomen heeft maar het zou ons niets verbazen als we vandaag of morgen een chinees in onze kleren zien lopen. Zou ik wel eens willen zien, een Chinees met mijn broek aan............

Vrijdag trainen voor het SIP tafeltennis- en badmintontoernooi dat over een week georganiseerd is. Ik ben heel benieuwd hoe dat toernooi georganiseerd is. SIP is gigantisch groot (100 vierkante kilometer) dus daar verwacht ik wel wat van.

23-10-05  

De accomodatie was weer niet om over naar huis te schrijven maar we hebben toch even kunnen trainen. Die in dat witte t-shirt is geen chinees maar Jerome :-)

Volgende week weer een druk programma. Dinsdag weer naar Korea and Donderdag weer naar de binnenlanden van China. Deze keer echter met de trein tot in Nanjing en dan toch maar weer 2 uur met de auto. We zullen zien hoe dat gaat.

24-10-05  

Vanavond hebben we met Xiao Li de Master of Nets tuin bezocht. De enige tuin was je 's avond naar toe kan en waar diverse shows zijn. Nadat ik Xiao Li's auto geparkeerd had ( want dat wil bij haar nog steeds niet lukken) eerst bij de Italiaan gegeten en toen samen met een klant van ons naar de tuin.

Ziet 's avonds toch schitterend uit zo'n chinese tuin.