Diary September 2005
Date   Highlights
4-9-2005  

Begin dit jaar was het nog een groot gat in de grond, nu staan er al torenhoge 5 sterren appartementenflats. Vanuit Jinli lake ziet het er zo uit (zie beneden). Van deze bouwwerkzaamheden worden we dus 's morgens elke morgen wakker . Je kunt het je bijna niet voorstellen maar alle appartementen zijn reeds verkocht.

Beneden het typische plaatje van een zondagmiddag in Suzhou. Je zou denken dat er een of ander festijn georganiseerd is maar dit is de normale drukte. Je kunt je voorstellen hoe het er tijdens de feestdagen uitziet.

 

Het water loopt me in de mond als ik alle lekkernijen in de etalages zie liggen. Deze mevrouw was niet zo blij met onze foto en probeerde haar delicatessen nog af te schermen.

Suus vertrouwt het eten in China niet zo. Ze ruikt zelfs aan het brood voordat ze er in bijt. Je ziet haar denken.........kunnen we het riskeren.

De trottoirs zijn altijd een hindernisbaan in China. Ondanks dat het er erg druk is houdt men niet veel rekening met elkaar als het gaat over het plaatsen van de scooters en fietsen.

Elke zondag staat een bezoek aan dit pand op het programma. Als je goed kijkt kun je zien wat het is.

 

8-9-2005  

ONLY IN CHINA

Vandaag weer iets gezien waar me daadwerkelijk de broek van afzakte en eigenlijk ook alleen maar in China kan gebeuren. Xian Dai Da Dao is de drukke 4 baans weg waarover we elke dag naar het werk gaan. Ik kan je vertellen dat deze weg niet ongevaarlijk is met al die wegpiraten en ik zie dan ook dagelijks minimaal een ongeluk op deze weg. Vandaag zien we op een gegeven moment voor ons 2 auto's naast elkaar stoppen op baan 2 en 3 en blijken dit 2 vriendinnen (ja hoe kan het ook anders) te zijn die dit wel een geschikte plek vonden om eens gezellig bij te kletsen. Al het overige verkeer moest zich een weg banen langs deze 2 dames. Hoe.......kun je zijn om niet in de gaten te hebben dan dit echt niet kan. Niet moeilijk om je voor te stellen wat mijn reactie was toen we deze 2 vriendinnen passeerden. Ik geloof dat ik ze een beetje geshockeerd heb.

TYPHOON

Ik was nog vergeten om de foto's te laten zien van de problemen die de typhoon ons bezorgd heeft. In Nederland zou er wellicht helemaal niets gebeurd zijn maar de Chinezen zijn nog niet gewend om degelijk te bouwen. Dat mag uit de onderstaande foto's blijken. Er is niet veel meer over van het bouwwerk dat we rondom de dustcollector hadden laten installeren. Was bijna lachwekkend om te zien.

   

We zijn vandaag (911) precies een jaar in China. Toch vreemd dat 911 telkens weer terugkeerd in ons leven. Op speciaal verzoek hierbij nog een korte reportage van de bruiloft van Karen en Eric. :-) Blijkbaar is mijn fotografeertalent niet in de smaak gevallen. Jullie mogen blij zijn dat ik niet heb gefilmd...................

Is dat niet Marc op de achtergrond ??

   

Dit weekend was er een buurtfeest met 's avonds een optreden van een aantal muzikanten en dansgroepjes.

Zondag het oude deel van Suzhou weer eens opgezocht. Het lijkt eigenlijk best veel op Tongli. Een heel groot contrast met het moderne deel van Suzhou waar wij wonen. Hier kun je nog het echte China zien maar je valt wel op. Redelijk arme buurt maar toch heel sfeervol. Deze mensen hebben ook maar heel weinig geld nodig en leiden volgens mij een heel rustig maar gelukkig leven.

Geld of geen geld, een (Cable)TV hebben ze allemaal (en een mobieltje).

Ook dit is Suzhou

18-9-2005  

Vandaag is het formele moonfestival feest. De Chinezen vieren dan de helderste maan van het jaar. Dit is een echt familiefeest net zoals Thanksgiving in de US. Net zoals wij met Kerstmis iedereen een kaart sturen zo krijg je tijdens dit feest van alle kanten mooncakes. Dit zijn een soort gebakjes. De Chinezen vieren dit ook door 's avonds lampionnetjes op het water te zetten. SIP (Suzhou Industrial Park) had weer een zeer groots festijn georganiseerd en ook wij waren uitgenodigd. In totaal waren er een paar duizend genodigden die allemaal ontvangen werden in de buitenlucht aan het Jinji meer. Voor XPS was een tafel gereserveerd met een mooie plek in de buurt van het podium. Ze hadden nog op de uitnodiging vermeld dat je een jas mee moest nemen want het zou wel eens koud kunnen worden 's avonds aan het water. Ik heb geen idee wie op dat idee was gekomen maar het was weer eens over de 30 graden en bijna windstil zoals bijna altijd in deze maand.

Op de agenda van het festijn stonden een 8-tal acts waarvan met name het martial arts optreden van chinese monniken het meest indrukwekkend was.

Als je goed kijkt zie je iets door de lucht vliegen op de foto beneden.

Ter afsluiting van de avond was er weer een groots vuurwerk. Als er iets is dat de Chinezen kunnen dan is het wel een mooi vuurwerk maken. Dat kun je eigenlijk niet op een foto laten zien.

 

22-9-05  

Ik heb dinsdag en woensdag Ningguo bezocht dat zo'n 350 km landinwaarts ligt. Dat was weer een van die ervaringen die me bij zullen blijven. Met gevaar voor eigen leven zijn we, na 4 uur rijden, op de plaats van bestemming gekomen. Ik ben inmiddels wel wat gewend maar dit was weer een "hoogtepunt". De chauffeur die ik had was in dienst van de leverancier en voelde zich King Of The Road. Ik zat in het busje (een fake Mercedes busje trouwens) samen met 2 salesmanagers van dat bedrijf. Ik werd op een geven moment zo kwaad dat ik hun helemaal stijf gevloekt heb en dat tot 2 keer toe maar het had geen effect op het rijgedrag van de chauffeur. Je ziet taferelen op de weg die eigenlijk met geen pen te beschrijven zijn. maar om toch een paar voorbeelden te geven.:

- De inhaler inhalen net voor een bocht in het donker;

- Met 120km/hr in een diep gat in de snelweg gereden;

- Net voor de top van een heuvel inhalen terwijl er gewoon tegenliggers komen die dan maar aan de kant moeten;

- Alle tegenliggers hebben groot licht;

- Spookrijden op de autosnelweg;

- Aardedonker in het binnenland, (vracht)auto's zonder licht, varkens, geiten , waterbuffels en kleine kinderen op de weg. Desondanks met 100 km/hr er doorheen scheuren.

- Babies voorop de motor zonder helm en zonder zelfs te worden vastgehouden.

en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zag trouwens op de snelweg op een gegeven moment iemand stoppen op de rechterbaan. Op zich kijk ik daar al niet meer van op maar toen zag ik hem de weg oversteken terwijl de auto's rakelings langs hem reden. Wat bleek, hij ging even plassen midden op de autosnelweg om daarna weer op z'n dooie gemak over te steken en weg te rijden. Je vraagt je toch af wat er in het hoofd van zo iemand omgaat.

Toen we dus eindelijk na 4 uur aankwamen was ik behoorlijk geirriteerd en heb dan ook geweigerd om met hun te gaan dineren. Toen viel volgens mij het kwartje pas. De volgende dag kwamen de excuses en een andere chauffeur maar begrepen hebben ze het niet. Dit gedrag zit zo diep geworteld dat ze zich gewoon geen voorsteling kunnen maken van hoe het ook anders kan. De statistieken van het aantal verkeersdoden per dag (ik dacht 300) in China zijn dan ook gruwelijk maar geen mens die daar wakker van ligt.

28-9-2005  

Vandaag het onderkomen van onze operators die van verre komen bezocht. Het is een groot nieuw complex waar de vrouwen en mannen strikt gescheiden wonen. Er werd vandaag voor mij een uitzondering gemaakt tot hilariteit van velen vrouwen die even schrokken toen ik over de gang liep. Ze wonen er best aardig en het viel me helemaal niet tegen. Alles is nieuw, schoon en fris. Ze wonen met z'n achten op een kamer en ieder heeft een stapelbed met daaronder een bureautje en wat bergruimte. De was- en doucheruimtes zijn apart en ze hebben ook een zaal waar ze TV kunnen kijken of kunnen tafeltennissen. XPS betaalt de huur maar voor alle extra's moet betaald worden via een soort chipknip. Verder hebben ze een redelijk winkelcentrum met supermarkten, restaurants, bakker, internet cafe etc. Onze operators hebben het daar naar hun zin.

Doet me wel weer even denken aan dat gezeur in Nederland over het feit dat het gespuis niet met meer dan een persoon in een gevangeniscel mag zitten. Nu is dit niet te vergelijken met een gevangenis maar deze mensen zijn heel gelukkig als ze met z'n achten in een kamer mogen blijven en in Nederland vindt men het mensonwaardig om het tuig met z'n tweeen op een cel te zetten.