Diary September 2004
Date Highlights  
4-9-2004

Op zaterdag 4 Sept. afscheid genomen van vrienden en collega's tijdens een BBQ op de Ben Verstappensingel. Tom, Nicole, Frank, Alexandra, Maurice, Resi, Eric, Wilhelmien, Marcel, William, Bonnie, Celine (Xu Zhong)en Richard, bedankt voor een gezellige avond.

Woensdag afscheid van onze familie en donderdag nog een borrel bij Buitenlust in Venray met de XPS collega's.

 
14-9-2004

Na een lange reis zijn we er eindelijk. Een welkomstcommittee stond ons op te wachten bij de gate op Shanghai Pudong Airport. Ondanks ons overgewicht (van de bagage uiteraard) van 40kg, niets hoeven bijbetalen maar wel een breuk getild omdat ons appartement op de 4de verdieping is en er geen lift in het gebouw is. Verder zijn we nu aan het settelen. Suzanne heeft al een hulp in de huishouding (Xiao Juan), een zus van één van onze medewerkers (Xiao Li). Vanavond hebben we met z'n allen (Xiao li en haar man, Xiao Juan, Suzanne en ik) boodschappen gedaan.Het uitzoeken van een strijkijzer (waar wij normaal gesproken zo'n 2 minuten voor nodig hebben) kostte een half uur en uiteindelijk waren ze toch niet tevreden met de kwaliteit dus hebben ze het zaakje maar weer ingepakt en terug gegeven. Morgen een nieuwe poging. Verder heeft de hele winkel mijn pasfoto's bewonderd die ik nodig had voor de medische keuring maandag a.s.

Vandaag de meubels uitgezocht voor ons nieuwe kantoor. Morgen krijgen we de sleutels van het nieuwe gebouw. Onze bedden zijn trouwens keihard (geen deuk in te slaan) en de bank is nog harder. Op de voer kunnen we schaatsen op onze sloffen want schoenen dragen in huis is als vloeken in de kerk.

 
 

Welkomst commitee (Xiao Li(met streepjes t-shirt), Henny, Xiao Fang, Luc , Suus, Ruud)

 

Xiao Juan, Xiao Fang met echtgenoot in ons appartement

 
15-9-2004 Vandaag hebben we de sleutel van ons nieuwe kantoor en fabriek gekregen (zie foto's beneden). Jan heeft de sleutel officieel in ontvangst genomen. Als alles volgens planning verloopt zitten we eind october in ons nieuw gemeubileerd kantoor met uitzicht op de rivier.Vanaf die datum kunnen we dus starten met het inrichten van de fabriek. Tussen de middag kan er dus gevist worden. Het nieuwe kantoor is wel zo'n 15 km (fietsen) van ons appartement. Verder heeft Suzanne vandaag kennis gemaakt met Coby van de expat wivesclub.  
 

Dit is de nieuwe kantoorruimte:

Die er straks zo uit komt te zien:

Ons uitzicht:

Kantoor + fabriek:

Suus en Jan aan de ingang van het nieuwe kantoor:

 
18-9-04

In ons appartement geeft de internet aansluiting de nodige problemen. De servers in China zijn zwaar overbelast want ik heb begrepen dat hier dagelijks zo'n 50.000 nieuwe mensen toegang krijgen tot internet en daar is het netwerk niet op berekend.

Dit weekend hebben we de omgeving een beetje verkend. We hebben ons met name met de taxi verplaatst want het is veel te warm om te gaan lopen. Zeker boven de 30 graden en ontzettend benauwd. Eerst in de supermarkt de nodige spullen voor ons appartement gekocht. Bestek (want soep eten met die stokjes blijft lastig) , een zachte mat voor ons keiharde bed, pannen en ketels. De fietsen, waarvan de prijzen opliepen tot toch zeker zo'n euro 60,-, hebben we maar laten staan omdat die niet meer in de taxi pasten. Later bij de Giant merkdealer een paar hele mooie Giant mountainbikes gezien die we voor zo'n euro100 tot euro 160 niet kunnen laten staan. Die van euro 160,- heeft meer klokken dan mijn Porsche.

Verder hebben we via andere expats die hier wonen een hele leuke uitgaansbuurt ontdekt (Shi Quan Jie). Naast gezellige bars, waar met name Philipijnse bands spelen, ook hele leuke restaurant en winkels.

Suzhou heeft aan het Jin Ji lake ook een mooie promenade waar vanalles te zien is. Bijvoorbeeld waterfietsen zoals hier beneden.

Beneden ons tijdelijk kantoor op de achtergrond (met schuin dak in midden).

 
19-9-04

Tijdens ons bezoek aan het lokale Suzhou park vielen we enigszins uit de toon. Wel erg gezellig park waar veel mensen elkaar opzoeken en zingen of het spel Mah Yong spelen. Suzanne heeft zich al opgegeven voor een cursus Mah Yong.

Tegen de avond ons laten masseren in het plaatselijke 4 sterren hotel. Was een beetje een tegenvaller vergeleken met voorgaande ervaringen. Omdat we niet in het hotel verbleven en dus geen eigen kamer hadden werd ik gestationeerd in de wachtruimte van de dames die erotische massages op de kamer geven. Tussen deze dames werd ik helaas gemasseerd door de enige mannelijke masseur die ze hadden. Voor de duidelijkheid dit was dus een voetmassage. Suzanne kreeg een nekmassage in een andere ruimte en ze probeerden haar voornamelijk langere en andere massage's aan te smeren.

Volgende keer beter.

 
20-9-04

Vandaag een nieuwe benchmark ontdekt in China op gebied van gezondheidsonderzoek. Bij een GGD equivalent in welgeteld 25 minuten zijn, t.b.v. mijn werkvergunning, volgende onderzoeken verricht:

- Oogonderzoek.

- Gebidsonderzoek

- Bloedonderzoek

- Hartfilm

- Leveronderzoek

- X-ray van de longen

- Inwendig onderzoek via echografie

- Bloeddruk meting

- Gewicht + lengte meting.

En waarschijnlijk nog een paar onderzoeken die ze verricht hebben terwijl ik even niet opgelet heb. Uitslag op donderdag.

 
22-9-04

De snelheid waarmee zaken hier geregeld worden is verbazingwekkend. Eerder heb ik al verteld over de healthcheck. Vandaag een staaltje op het gebied van personeelszaken. Vandaag om 15:00 uur hebben Xiao Li en ik gesproken over de noodzaak van een tolk/vertaler voor diverse aktiviteiten. Om 15:30 een GO van Jan (Directeur XPS) gekregen. Om 17:09 had ik al een interview met de tolk/vertaalster gehad waarna ze enige vertaaloefeningen heeft gedaan bij wijze van test. Om 17:49 is ze aangenomen om te beginnen voor een termijn van 3 maanden. Van idee tot realisatie in minder dan 3 uur.

Er staan hier dan ook werkelijk wekelijks een gigantische rij sollicitanten voor de deur. Zie foto beneden:

Suus heeft nog geen zwembad kunnen vinden. Ze heeft vandaag op eigen houtje een zwembad bezocht. Zodra ze binnen was begon men al aan haar te trekken en duwen en werd ze een aparte kamer ingeloodst. Een zuster begon meteen aan haar oogleden te trekken en dat moet je bij Suzanne niet doen. Suus hield het voor gezien, ook al omdat het in het bad krioelde van de mensen, en is nu op zoek naar een ander bad.Wat blijkt, om toegang te krijgen tot een openbaar zwembad moet je eerst door een medische keuring want ze willen geen mensen met ziektes onder de leden in het bad.

 
23-9-04

Vandaag formeel door de Chinese overheid gezond verklaard. Ik ben geen gevaar voor de Chinese volksgezondheid. En hoera....ik heb geen aids. Ik wist dat ik nog iets over het hoofd had gezien want in het rapport stond dat mijn oren ook heel goed waren. Hebben ze dus toch nog stiekem mijn gehoor getest. De kleurenblindheidtest was trouwens ook heel bijzonder toen ik niet kon lezen wat er stond vroegen ze me of ik niet zag dat het een 6 was. Toen ik ja zei kreeg ik meteen hun stempel.

Suus heeft voor het eerst gebruik gemaakt van ons terras maar het is blijkbaar hier in China niet de bedoeling dat je op een terras gaat zitten zonnen. Voor ze het wist was ze zelf een attractie voor de buurt.....dus dan toch maar weer naar binnen. De chinese dames doen er nl alles aan om te voorkomen dat ze bruin worden dus zonnen kunnen ze niet begrijpen.

Het chinese mobieltje van Suus kan alleen maar gebruikt worden om te bellen omdat ze weet welke knop dient voor bellen. Alle andere functies zijn een groot mysterie.

Dit weekend een uitstapje gepland met de XPS Suzhou collega's naar het Taihu lake. Volgende week een dagje naar Shenzhen (1,5 uur vliegen van Shanghai) en daarna één week vakantie waarbij we een paar dagen Shanghai inplannen.Nou ja één week vakantie, de overheid heeft gezorgd dat het weekend na de vakantie gewoon doorgewerkt wordt dus van die ene week blijven maar 3 dagen over.

 
25-9-04

XPS Suzhou heeft inmiddels al 6 medewerkers. Dit weekend was het tijd voor teambuilding dus was een uitstapje naar Taihu Lake georganiseerd door Xiao Li. Dit is een heel ander deel van Suzhou. Taihu Lake is gigantisch groot. Met de fiets heb je zo'n 5 dagen nodig om er omheen te fietsen heb ik begrepen maar dat ga ik echt niet controleren. Na de nodige tussenstops zijn we chique chinees gaan eten. Met ander woorden, tong, maag, garnalen, eend, vis etc.etc.

Na het uitstapje weer een massagasalon gezocht en deze keer was het uitmuntend. Dit wordt ons vaste adres. Voor euro10,0 zo'n 75 minuten relaxen en een geweldige service. Zelfs onze schoenen werden gepoetst. Het leuke is dat je aan het einde laat merken dat je chinees spreekt en je ziet dan dat ze zich dan gaan afvragen wat ze allemaal gezegd hebben tegen elkaar. Niet dat we er veel van hebben kunnen verstaan maar het is wel geinig.

 
26-9-04

Vandaag in Suzhou Tigerhill bezocht en dat was meer dan de moeite waard.We hadden geluk want vandaag waren er diverse voorstellingen georganiseerd. Vooral acrobaten, dansers, drakendans en muziek. De Tigerhill toren kun je vergelijken met de toren van Pisa. Hij staat ongeveer 2 meter uit het lood. Rondom de heuvel zijn schitterende chinese tuinen aangelegd. Bijv. bonsai tuin, rotsentuin en theetuin. Daaromheen loopt weer een gracht waar je je kunt laten rondvaren.

Bonsai tuin

Thee tuin

Kinderen staan op de hoofden

Muziek

 
28-9-2004

Na de nodige problemen met de PC zijn we weer operationeel. Een hardnekkig virus heeft behoorlijke problemen veroorzaakt maar nu werkt gelukkig alles weer.

We hebben nu toch een zacht bankstel gekocht want die harde bank is werkelijk onbruikbaar. Voor jawel....euro 280,- hebben we een prachtig lederen exemplaar gekocht. In de winkel sprak niemand engels dus met handen en voeten hebben we onderhandeld, aanbetaald en 11 October wordt hij netjes bij ons thuis afgeleverd. Volgens mij betaal je in Nederland al bijna euro 280 voor het bezorgen.

S'avonds was de viering van het Moonfestival. Iedereen was op tijd naar huis behalve wij omdat de IT'er nog verwoede pogingen deed om mijn systeem weer aan de gang te krijgen. Uiteindelijk om 20:00 het mes maar in het varken laten steken omdat ook hij graag naar huis ging. Toen we naar buiten gingen wisten we niet wat we zagen. Normaal rond dit tijdstip is het lekker rustig in SIP maar op die avond leek heel Suzhou (6 miljoen mensen) naar SIP gekomen te zijn. Iedereen wilde bij het meer om 21:00 van het vuurwerk genieten. We zijn de meute gevolgd en om 21:30 barstte het geweld los. Geen woorden voor. Zo'n mooi vuurwerk hadden we nog nooit gezien. Helaas geen foto's want de battery van de camera was leeg (ja het zat niet mee die avond). Aan het vuurwerk was weer duidelijk te zien waar het geld zit in China. SIP is steen en steenrijk en dat lieten ze ook merken. De ene na de andere vuurwerk orkaan barstte los en het geheel duurde toch zeker een half uur.

 
30-9-2004 Ik ben vandaag naar Shenzhen vertrokken om een leverancier te bezoeken. Ik vlieg via Shanghai. Suus komt 's middags ook naar Shanghai alwaar we elkaar 's avonds weer in een hotel treffen. Het is duidelijk te merken dat Shenzhen een stuk zuidelijker ligt dan Suzhou. Het was er over de 30 graden en 90% luchtvochtigheid.  

 

 

 

....................................................